Technikai segítségnyújtás: E-mail küldése
whatsapp-logo-variant Created with Sketch. Whatsapp chat
Pod tem iskalnim nizom ni bil najden noben produkt.
Hungarian flag HU
Delivery

Hogyan válaszd ki a megfelelő 3D nyomtatót

13. 06. 2022.

A 3D nyomtatási technológia világszerte egyre népszerűbbé válik a mindennapi élet megkönnyítése és a hasznos kütyük létrehozása érdekében. Amellett, hogy egy nagy teljesítményű, ígéretes jövőjű technológiát képvisel, a vállalatoknak is rengeteg pénzt segít megtakarítani.

Régebben a 3D nyomtatást a nagy vállalatokkal, gyártókkal és egyetemekkel hoztuk összefüggésbe. Bár egyesek a 3D nyomtatókat csak játékoknak tekintik, hatalmas hasznuk van, ha tudod hogyan kell használni őket. Ez egy nagy léptékű technológia és egyre több szervezet alkalmazza. Egy új, fejlett világban a 3D nyomtatás fontos szerepet fog játszani az életünkben.

Most valószínűleg azon tűnődsz, hogy honnan is tudnál beszerezni egy minőségi 3D nyomtatót? Hogyan tudnád teljes mértékben kihasználni az előnyeit? Mit érhetsz el vele? Ebben az esetben jó helyen vagy. Az alábbi cikkben egy gyors útmutatót adunk a 3D nyomtató vásárlással kapcsolatosan, mely minden szükséges információt magába foglal. Kezdjünk bele!

MIT SZERETNÉL 3D NYOMTATNI?

Háztartási cikkek

Egy tucatnyi háztartási cikket lehet 3D nyomtatással előállítani. Ide tartozik minden olyan tárgy, melyet az otthonodban, a környezetedben vagy az irodádban találhatsz. Nyomtathatsz például fali tartókat, vázákat, palacknyitókat, klipszeket, zuhanyrózsákat, konnektorvédőket és így tovább. 3D nyomtatóval gyakorlatilag bármit legyárthatsz, ami az otthonod körül van. A termékek nem csak látványra lenyűgözőek, de hasznosak is. Tehát, ha háztartási használatra keresel 3D nyomtatót, akkor nézz utána a Creality nyomtatóknak.

Kinti berendezések

Ezek olyan tárgyak, amelyeknek ellen kell állniuk az időjárás viszontagságainak. 3D nyomtatóval bármit legyárthatsz, a virágcserepektől, a szemet gyönyörködtető csengő matricákon át egészen az ajtó vagy gyepdíszekig. Azonban ezek nyomtatásánál légy körültekintő és használj napálló ASA vagy ABS filamentet. ASA filamentet majdnem minden nyomtatóval nyomtathatsz, de ha ABS filamentet szeretnél használni, akkor zárt építési területű 3D nyomtatóra lesz szükséged.

Művészeti alkotások

3D nyomtatóval bármit megalkothatsz. Ha kreatívkodni szeretnél, akkor azt ajánlanánk, hogy olyan 3D nyomtatót vásárolj, ami műgyantát használ. Habár művészeti alkotásokat FDM 3D nyomtatóval is létrehozhatsz mégis, az összetettebb modellek nagyon pontos, speciális nyomtatókat igényelnek. A DLP Resin nyomtatók lehetővé teszik számodra, hogy érdekes, részletgazdag művészeti alkotásokat nyomtass. A műgyanta nyomtatókat a fogászati iparban is gyakran használják.

Szerszámok

Ha szerszámok nyomtatására használod a 3D nyomtatót, akkor a nyomtatási folyamat függ a szerszámok felhasználási céljától. Szakmai célokra az FDM nyomtató nem biztos, hogy elég erős, de az FDM nyomtatóval készült ABS lenyomatok kifejezetten ajánlottak. Rengeteg vállalat használ PAHT-szénszálas filamentet vagy Nylon filamentet. Ezen anyagok nyomtatásához erős, fém extruderre lesz szükséged ezért nézz utána a professzionális, ipari nyomtatóknak.

Professzionális termékek

A 3D nyomtatók fejlődésével ezt a technológiát számos iparág széles körben használja. Egyre több iparág használja a 3D nyomtatott termékeket, beleértve az autóipart és a repülőgép ipart is. Ezek az iparágak jellemzően olyan professzionális FDM nyomtatókat használnak, mint a Flashforge Creator 3 V2 vagy Zortrax.

Fogászat, építőipar, ékszerkészítés

Ezek az iparágak jellemzően DLP resin nyomtatókat használnak, mivel a részletek nagyon fontosak. A 3D műgyanta nyomtató nagyon precíz és megfizethető. Ehhez a típusú nyomtatáshoz speciális műgyantát használunk, ami egy UV-re keményedő folyékony műanyag. A fényérzékeny gyanta jellemzője, hogy lézer vagy fény hatására keményedik, így szilárd modellé vagy termékké alakul át. A DLP 3D nyomtatók úgy vannak megalkotva, hogy olyan építési platformmal rendelkezzenek, amely lehetővé teszi a 3D termékek fejjel lefelé való nyomtatását, miközben a termék UV fény hatására megszilárdul.

3D NYOMTATÁSI MÓDSZEREK

A 3D nyomtatásnak több módja is van. Nézzük meg közelebbről mindegyiket.

FDM

FDM típusú 3D nyomtatás során a nyomtató 3D filamentet használ a tárgyak létrehozására. A filament egy csőbe van vezetve, amely a filamentet egy forró extruderbe nyomja. Az anyag a másik oldalon, rétegről rétegre jön ki így építve fel a 3D modellt. Ez a nyomtatás megfizethető módja, ami olcsó anyagokat foglal magába.

SLA

A 3D nyomtatás SLA módja filament helyett műgyantát használ. Itt gyakran 50 mikronos vagy annál kisebb rétegek adhatóak hozzá. Az ilyen típusú nyomtatók egy fotokoagulációnak nevezett folyamatot alkalmaznak. Ez az eljárás egy kémiai reakciót foglal magába, amely rétegeket képez. Az SLA műgyanta a fotonok egy bizonyos ponton történő fókuszálása miatt keményedik meg. Egyéb módszerekkel összehasonlítva az SLA nyomtatás kivételes pontosságot biztosít.

SLS

Az SLS 3D nyomtatási módszer vékony rétegekbe rendezett poranyagot használ. Ezután a lézer segít helyenként megolvasztani vagy megszilárdítani a port. Ez „sütést” igényelhet a műanyag kötés eltávolításához. Ezután kerámia- vagy fémréteget hagy maga után. Ezek az eszközök többnyire ipari vagy autóipari gyárakban találhatóak meg. A listán szereplő egyéb készülékekkel összehasonlítva ezek drágák és hatalmas méretűek

 

Tehát, ha kezdő vagy a 3D nyomtatás világában, akkor az FDM nyomtató a legjobb választás. A legtöbb ember FDM módszert választ, ami a legnépszerűbb és legmegfizethetőbb. Az FDM nyomtatók nagyszerűek kezdőknek és haladóknak is egyaránt, éppen ezért a továbbiakban erre a 3D nyomtatási módszerre/technológiára összpontosítunk.

MILYEN ANYAGOKKAL NYOMTATHATSZ?

Ahogyan azt említettük, az FDM technológiára fogunk összpontosítani. Az ilyen típusú nyomtatókkal a leggyakoribb 3D filamenteket nyomtathatod, melyek olyan anyagokból készülnek, mint az ABS, PLA, ASA, és PETG. Emellett ma már más egyedi anyagokat is használnak, mint például a rugalmas fa alapú filamentek. Elengedhetetlen kiemelnünk, hogy a filamentek tárolása egy nagyon fontos tényező; nézd meg például a rugalmas filamenteket, melyek nagyon érzékenyek a nedvességre és hajlamosak megkötni, ami rossz 3D nyomtatási eredményekben jelentkezik. Mindig olyan helyen tárold a filamenteket, ahol nem magas a páratartalom; műanyag zacskóban vagy lezárt műanyag dobozokban is tárolhatod a tekercseket. A legjobb 3D nyomtatási eredmények érdekében szükséges a filamentek használat előtti megszárítása, amit filament szárítóval valósíthatsz meg. Tekintsük át a leggyakoribb típusú filamenteket:

PLA

A PLA a politejsav rövidítése. Növényi eredetű műanyag, ami magas páratartalom hatására tönkremegy. Ezenkívül a hosszú távú napsugárzás hatására lebomlik. Ez a típusú filament beltéri projektek megvalósításához, kütyük és esztétikai tárgyak nyomtatására a legalkalmasabb. Kültéri célokra azonban nem ideális, mivel az erős napfény és páratartalom tönkreteheti a munkád. A PLA filament legfőképpen azért népszerű, mert nagyon könnyen nyomtatható.

PETG

A PETG polietilén-teraftalát-glikolt jelent. Ez a típusú filament élelmiszerekre biztonságos műanyag. Mindezek ellenére ez nem jelenti azt, hogy minden 3D nyomtatott tárgyad élelmiszer biztonságos. A PETG tárgyaknak egy nagyon jól befejezett réteggel kell rendelkezniük mielőtt élelmiszerrel érintkeznek. Mindig kérj a gyártótól élelmiszerbiztonsági tanúsítványt. A PETG nem csak különböző élelmiszer tartók nyomtatására használt anyag, de rendkívül népszerű a prototípusok és a gyártásban használatos cserealkatrészek nyomtatásában is, mivel nagyon erős és rugalmas filament. Kültéri projektekhez is alkalmas, mivel a PLA filamenthez képest magasabb hőmérsékletet is kibír, így a nap nem deformálja. A PETG nyomtatása a PLA-hoz hasonló, nagyon könnyen használható; csak fel kell melegítened a tárgyasztalt és be kell állítanod a helyes fúvóka hőmérsékletet.

ABS

Ez a filament az egyik legkeményebb műanyag, amit találhatsz. Az akrilnitril-butadién-sztirol vagy ABS leginkább beltérben javasolt. A szálak megkötéséhez nagy hőre és állandó környezetre van szüksége. Továbbá az ABS használata tökéletesen szellőző helyiségekben ajánlott. Ha erős és rugalmas termékekre van szükséged, melyek ellenállnak a magas hőmérsékletnek, akkor az ABS a legjobb választás. Ezt a típusú filamentet zárt építési területű nyomtatóban kell nyomtatnod. Nagyon érzékeny a nyomtatás közbeni hőmérséklet változásra így nem szabad huzatnak lennie abban a helyiségben, ahol nyomtatod. Fontos megemlítenünk, hogy az ABS nyomtatásakor olyan gőzök keletkeznek, melyek károsak lehetnek az emberre nézve így a 3D nyomtatás után kötelező kiszellőztetni a helyiséget. Alkalmas olyan darabok nyomtatására, melyek egymásba illeszkednek, prototípusok készítésére az autóiparban vagy a repülőgépiparban…

MILYEN 3D NYOMTATÓ SZOFTVEREKET ÉRDEMES KERESNED?

A 3D nyomtatók által használt szoftvereknek két fő forrása van. Míg az egyik maga a nyomtató, a másik egy olyan számítógép, ami 3D nyomtató fájlokat hoz létre.

A szoftver melyet könnyen letölthetsz a számítógépedre, az a Slicer. Ezt a programot nyomtatási célokra szánt fájlok létrehozásához használhatod. Emellett a g-kód az egyik leggyakoribb 3D fájl típus. Rengeteg online szeletelő programot találhatsz, de mi a 3 legnépszerűbbre összpontosítunk, melyek a Cura, Creality Slicer és Slic3r.

  • Cura: Ezt a nyílt forráskódú szeletelő szoftvert David Brahm hozta létre és az Ultimaker fejlesztette ki. Teljes mértékben ingyenes és nagyon népszerű a 3D alkotók köreiben.
  • Slic3r: A Slic3r egy 3D szeletelő alkalmazás, mely ingyenes szoftver 3D nyomtatók számára.
  • Creality Slicer: A világhírű 3D nyomtatók márkája, a Creality nemrég fejlesztette ki saját szeletelő programját, melyet a Creality Cloud applikáción keresztül a mobiltelefonodról is vezérelhetsz.

Ezen kívül rengeteg 3D nyomtatón használt szoftver létezik. A 3D nyomtatók legtöbbje Marlin firmware-t használ. Ám különböző chipek vannak mindegyik alkalmazáshoz. Mindegyik nyomtató speciális firmware-el rendelkezik. Erről még többet olvashatsz az interneten.

MILYEN TULAJDONSÁGOKAT KELL KERESNED?

3D nyomtató vásárlásakor a következő tulajdonságokra kell odafigyelned:

Biztonsági funkciók

Ha bármilyen elektromos eszközzel való munkálatról van szó sosem lehetünk eléggé biztonságban. Mindig figyelj oda azokra a 3D nyomtatókra, melyek kiegészítő biztonsági funkciókkal rendelkeznek. Az ilyen funkciók segítenek javítani az általános nyomtatási élményen és mindig gondoskodnak a biztonságodról. Számos olyan automatikus funkció van, mint a fúvóka visszahűtése és egyebek. Úgyszintén, keress olyan 3D nyomtatót, ami a nyomtatási folyamat végeztével automatikusan kikapcsol. Tehát figyelj oda a biztonsági funkciókra, amikor egy ilyen eszköz megvásárlása mellett döntesz.

Nyomtatás folyatása funkció

Nincs is annál szomorúbb, mint amikor egy gyönyörű modell nyomtatás közben tönkremegy. A nyomtatás folytatása funkció egy fontos tulajdonság, mely biztosítja, hogy a 3D nyomtatás vagy a modellek nem szakadnak félbe váratlan hibák vagy áramkimaradás esetén. Ezzel a funkcióval a készülék ott folytatja a nyomtatást ahol abbahagyta ahelyett, hogy újrakezdené.

Minőségi felhasználói felület

Az olyan eszközöknél, mint a 3D nyomtató, egy minőségi felhasználói felület sokat számít. A gombok általi navigáció fárasztó és stresszes lehet. Másfelől pedig, az érintőképernyős felület könnyebbé teszi a navigációt. Emellett nem kell rengeteg pénzt költened egy érintőképernyős 3D nyomtatóra. Manapság már a legmegfizethetőbb nyomtatók is minőségi felhasználói felülettel rendelkeznek, ilyen nyomtató például az Ender 3 V2.

Fűtött tárgyasztal

A fűtött tárgyasztal döntő fontosságú a 3D termék végeredménye szempontjából. A fűtött tárgyasztal előnye, hogy szilárd alapot biztosít és a termék erősen rögzül. A filament jobban tapad a fűtött felülethez és megakadályozza a szélek görbülését. Számos építőlap érhető el – mágneses, sima üveg, Carborundum üveglap, eltávolítható PC rugóacél lemez és legvégül pedig PEI építőlap. Az összes felület tesztelése után elmondhatjuk, hogy a legjobb választás a PEI építőlap, mert a tökéletesen fűtött tárgyasztal és az első réteg erős tapadása mellett lehetővé teszi a 3D termék könnyű eltávolítását. Így a modellek eltávolításához már nincs többé szükséged szalagokra, spatulára és egyéb eszközre. Ha a nyomtatód nem rendelkezik PEI építőlappal, akkor azt ajánljuk, hogy Dimafix vagy 3dlac spray-t használj, melyeknek a PEI építőlaphoz hasonló hatásuk van.

A tengely rugalmassága

Ez egy másik olyan funkció mellyel időt spórolhatsz meg. A 3D tárgyak létrehozása gyakran feltételezi a feszítők meghúzását vagy lazítását, ahhoz hogy elérd a megfelelő beállításokat. Ez olykor nehézkes lehet és rengeteg időt veszítesz vele. Éppen ezért keress olyan 3D nyomtatót amelynél könnyen hozzáférsz a feszítőszíjhoz.

Asztal szintezés

Az asztal szintezése nagyon fontos lépés a sikeres 3D nyomtatáshoz. A 3D nyomtatók úgy manuális mint automatikus szintezéssel is rendelkezhetnek. Mindezek ellenére egyes újabb modellek ötvözik a két típust és „smart” szintezést nyújtanak, ami azt jelenti, hogy a nyomtató fel van szerelve egy görgővel a manuális szintezéshez és CR-touch-al az automatikus szintezéshez így igényeid szerint kombinálhatod a kettőt. Ha a 3D nyomtatód nem rendelkezik automatikus szintezéssel, utólag továbbfejlesztheted CR touch-al (az asztal automatikus szintezése fémszonda segítségével).

Extruder típusa

Két típusú extrudert különböztetünk meg: direct drive extrudert és Bowden extrudert. A különbség legfőképpen akkor tapasztalható, ha flexibilis filamenteket szeretnél nyomtatni. Direct drive extruder esetén a filamentnek rövidebb utat kell megtennie a fúvókáig így kevesebb az esély arra, hogy megcsavarodik vagy elakad. A Bowden extruder alkalmasabb a nagyobb méretű nyomtatásokhoz. Itt a filamentnek hosszabb utat kell megtennie a forró fúvókáig. Akárcsak az asztal szintezésénél, az extruder is cserélhető vagy továbbfejleszthető. Tehát, ha Ender 3 V2 nyomtatót vásárolsz, mely Bowden extruderrel van felszerelve, később kicserélheted, vagy direct drive extruderre fejlesztheted. A Micro Swiss márka világelső ami a cserealkatrészeket illeti. Kattints ide, ha érdekel hogyan telepíts egy új Micro Swiss extrudert.

Zárt vs. nyitott építési területű 3D nyomtató

A legtöbb 3D alkotó, aki első 3D nyomtatóját keresi otthoni használatra, egy nyitott építési területű készüléket választ, mint például az Ender 3 S1 vagy Sermoon D1. A vállalatok viszont a projektjeik és a szükséges 3D modellek szerint választanak 3D nyomtató típust. Az építészeti irodáknak, cukrászdáknak és kis vállalatoknak is gyakran van szükségük PLA vagy PETG anyagból készült kisebb termékekre, melyeket 3D nyomtató burkolat nélkül is el lehet készíteni. A nagyobb vállalatok, amelyek gyártással vagy prototípus készítéssel foglalkoznak nagyobb valószínűséggel választanak zárt építési területű nyomtatót főként az érzékenyebb filamentek, mint az ABS és Nylon használata miatt.

1.75 mm átmérő VS. 2.85 mm átmérő

A legtöbb 3D nyomtató 1.75 mm átmérőjű filamenttel dolgozik. A piac is sokkal nagyobb választékot kínál a különböző típusú és színű 1.75 mm átmérőjű filamentekből, mint a 2.85 átmérőjűből. Ha a lehető legtöbb típusú filamenttel szeretnél nyomtatni, akkor egy 1.75 mm átmérőjű nyomtató a legtökéletesebb számodra. A 2.85 mm átmérőt nagyon kevés 3D nyomtató készítő kínálja mivel nincs jelentős különbség a 3D nyomtatásban. Az egyedüli előny az lehet, hogy a szélesebb átmérő segít csökkenteni a filament elcsúszásának esélyét. Ha azonban direct drive extruderrel vagy dual gear-el felszerelt nyomtatóval rendelkezel, akkor majdnem lehetetlen, hogy az 1.75 mm átmérőjű nyomtatónál elakadjon a filament.

HOGYAN VÁLASZD KI A SZÁMODRA LEGJOBB NYOMTATÓT?

Hogyan válaszd ki a számodra legmegfelelőbb nyomtatót? A válasz egyszerű és könnyű. Csak kövesd és gondold át a következő három tényezőt:

1. Válaszd ki a 3D nyomtatáshoz megfelelő anyagokat

Amikor a 3D nyomtatáshoz megfelelő anyagokat választod ki egy nagyobb kép lebegjen a szemed előtt. Olyan anyagokat válassz, melyek megfelelnek a nyomtatási igényeidnek nem pedig olyanokat, melyek kompatibilisek a 3D nyomtatóddal. Választáskor ne helyezd az árat egyéb tulajdonságok elé. Az olcsó anyagok végül elégtelen eredményeket hozhatnak. A minőségi termékek mindig a legjobb végterméket biztosítják. Például vedd fontolóra a projekted minden aspektusát, a tartósságtól a végterméken keresztül a szilárdságig, stb. Olyan anyagokat válassz, melyek megfelelnek a követelményeidnek.

Emellett pedig vannak olyan anyagok, melyek károsak a bőrre. Tehát alaposan meg kell ismerned az összes anyagot, a  tulajdonságaikat, hogyan reagálnak különböző vegyi anyagokra és így tovább. Ne úgy gondolj az anyagokra, mint tárgyakra, hanem úgy, hogy ezek az anyagok hogyan fognak kinézni a végtermékben. Mindig az a legjobb, ha olyan 3D nyomtatót vásárolsz, amely rugalmasságot kínál az anyagok és színek tekintetében. Ez ugyan nem befolyásolja a jelenlegi terveidet, de a jövőben bővíti a lehetőségeidet.

2. Könnyen karbantartható 3D nyomtatót válassz

A 3D nyomtatók, akárcsak egyéb elektronikus eszközök, megfelelő gondoskodást és rendszeres karbantartást igényelnek. A mozgó alkatrészeknek jól olajozottnak kell lenniük egyébként fennáll a kockázata annak, hogy beragadnak. Hasonlóképpen a tárgyasztalt rendszeresen tisztítani kell és ne feledd, hogy időközönként a nyomtató mindegyik alkatrésze cserére szorulhat.

Ez az összes gyártó mindegyik nyomtatójára érvényes. Itt is kétféle nyomtató típusról beszélhetünk, az első csoportba tartoznak azok a nyomtatók, melyeket te saját magadnak kell összeszerelned, a második csoportba tartozóak pedig már készen érkeznek, „plug & play”. Az első csoportba tartozó nyomtatók előnye, hogy az összeszerelési folyamat során jobban megismerheted az alkatrészeket. Másrészről pedig, ha egy „plug & play” nyomtatót választasz nem sok mindent fogsz megtudni a nyomtató belsejének működéséről, de időt spórolsz meg.

Ha úgy gondolod, hogy a karbantartás túl sok lenne, akkor azt javasolnánk, hogy SLA / DLP nyomtatót vásárolj. Ezeknél a nyomtatóknál csakis a Z tengely mozog, a többi alkatrész érintetlen marad. Egyéb 3D nyomtatókkal összehasonlítva nem igényelnek túl sok karbantartást. Ezeknél a nyomtatóknál könnyen cserélheted az idővel elhasználódó alkatrészeket. A kevesebb mozgóalkatrész kevesebb meghibásodás kockázatát jelenti.

3. Válassz biztonsági funkciókkal rendelkező 3D nyomtatót

A nyomtatás folytatása funkció kulcsfontosságú mivel az eszköz áramkimaradás vagy hiba esetén is folytatja a modell nyomtatását. Győződj meg arról is, hogy a gyártó jó ügyfélszolgálattal rendelkezik, ha bármilyen probléma merülne fel. Számos nyomtató rendelhető Kínából, de tartsd szem előtt, hogy ha bármilyen problémád akadna a kínai eladók nem fognak tudni segíteni rajtad. Emellett hatalmas költségei lesznek a nyomtató Kínába és vissza történő küldésének. Végezetül pedig bizonyosodj meg róla, hogy a filamentek megbízhatóak és kiváló minőségű anyagból készültek.

KÖVETKEZTETÉS

Bár a piac lehetőségek széles választékát kínálja, a legjobb, ha nem vesződsz el köztük. Egy drága eszköz végtelen lehetőségeket kínál, de a 3D nyomtatási igényeidnek is meg kell feleljen. Ne kövesd vakon a trendeket és határozd meg pontosan, hogy milyen projektet szeretnél megvalósítani. A cél a minőség nem pedig a mennyiség. Ne válassz számtalan funkcióval rendelkező nyomtató, ha úgy sem fogod mindet használni. Légy precíz és írd le a szükségleteidet valamint azokat a funkciókat és specifikációkat, melyek fontosak számodra.

Vizsgáld meg a lehetőségeket és válaszd ki az összes közül az igényeidnek a legmegfelelőbbet. Precíz felfogással és türelemmel biztosak vagyunk benne, hogy megtalálod a 3D nyomtatáshoz kívánt eszközödet. Reméljük, hogy ez a cikk segít majd neked a megalapozott választásban. Ez a cikk már most segít leszűkíteni az opcióidat. Íme hát elértünk a 3D nyomtatás gyors útmutatójának a végére. Ha bármilyen kérdésed lenne a 3D nyomtatással kapcsolatosan mi örömmel segítünk. Lépj velünk kapcsolatba az info@azurefilm.com e-mail címen vagy hívj minket a 031 718 800-as telefonszámon.

Sütiket használunk az oldal használatának megértése szempontjából és azért, hogy javítsuk a felhasználói élményt. Ez magába foglalja a tartalom és hirdetések személyre szabását. Kattins itt. a sütik szerkesztéséhez vagy leiratkozásához. Az oldal további böngészésével vagy a jelen értesítés bezárásával elfogadod a sütik használatát.

Adatvédelmi beállítások

Webanalitika

Hirdetések

Webes sütik

Akár 5 terméket is kiválaszthatsz az összehasonlításhoz:

    Összehasonlít Összehasonlítás bezárása